Brusinkový cheescake
1. 7. 2013
Náplň:
250g brusinek+100g jahod
100g cukru krupice
500ml vody
nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
Do větší pánve jsem dala brusinky,jahody cukr a vodu, přivedla jsem k varu a stáhla oheň na minimum. Za občasného míchání jsem vařila, až omáčka zhoustla . Přidala jsem citrónovou kůru a nechala vychladnout.
250g brusinek+100g jahod
100g cukru krupice
500ml vody
nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
Do větší pánve jsem dala brusinky,jahody cukr a vodu, přivedla jsem k varu a stáhla oheň na minimum. Za občasného míchání jsem vařila, až omáčka zhoustla . Přidala jsem citrónovou kůru a nechala vychladnout.
Korpus:
250g sušenek Club, Lotus
30g cukru krupice
140g rozpuštěného zchladlého másla
Sušenky jsem rozmixovala, smíchala s cukrem a přidala jsem máslo. Vzniklou hmotu jsem napěchovala pomocí sklenice do formy vymazané máslem a dala na 5 minut péct (na 180°C).
250g sušenek Club, Lotus
30g cukru krupice
140g rozpuštěného zchladlého másla
Sušenky jsem rozmixovala, smíchala s cukrem a přidala jsem máslo. Vzniklou hmotu jsem napěchovala pomocí sklenice do formy vymazané máslem a dala na 5 minut péct (na 180°C).
Krém:
650g sýra Philadelphia/buko/
250g cukru krupice
15g hladké mouky
5 velkých vajec
2 lžíce zakysané smetany
šťáva z jednoho citrónu
Sýr, cukr a mouku jsem v robotu umíchala dohladka. Po jednom jsem přidávala vejce. Přidala jsem smetanu a citrónovou šťávu a míchala, až se všechny ingredience spojily a vznikla hladká tekutá hmota.
Dortovou formu se sušenkovým korpusem jsem pečlivě obalila alobalem, aby se dovnitř nemohla dostat voda (cheesecake se peče ve vodní lázni). Na sušenkový základ jsem nalila polovinu krému, lžící přidala polovinu brusinkové náplně a párkrát jsem do toho šťouchla nožem, aby se vytvořilo brusinkové mramorování. Vlila jsem druhou polovinu krému a opět přidala brusinky. Pokusila jsem se o ozdobné rozvíření brusinek nožem, ale moc se to nepovedlo.
Doprostřed trouby rozpálené na 180°C jsem dala hluboký pekáč naplněný horkou vodou a do něj dortovou formu s cheesecakem. Teď už zbývalo jen doufat, že se voda k dortu nedostane.
Pekla jsem 15 minut a poté jsem snížila teplotu na 120°C a pekla ještě hodinu. Střed cheesecaku se ještě trošku třásl, zatímco okraje už byly zpevněné. A to je to, co jsem chtěla (tak má vypadat "pravý" cheesecake).
Cheesecake jsem vyndala a kolem vnějšího okraje objela nožem, aby při chladnutí nepraskl. Nechala jsem ho vychladnout při pokojové teplotě a potom přes noc v lednici
650g sýra Philadelphia/buko/
250g cukru krupice
15g hladké mouky
5 velkých vajec
2 lžíce zakysané smetany
šťáva z jednoho citrónu
Sýr, cukr a mouku jsem v robotu umíchala dohladka. Po jednom jsem přidávala vejce. Přidala jsem smetanu a citrónovou šťávu a míchala, až se všechny ingredience spojily a vznikla hladká tekutá hmota.
Dortovou formu se sušenkovým korpusem jsem pečlivě obalila alobalem, aby se dovnitř nemohla dostat voda (cheesecake se peče ve vodní lázni). Na sušenkový základ jsem nalila polovinu krému, lžící přidala polovinu brusinkové náplně a párkrát jsem do toho šťouchla nožem, aby se vytvořilo brusinkové mramorování. Vlila jsem druhou polovinu krému a opět přidala brusinky. Pokusila jsem se o ozdobné rozvíření brusinek nožem, ale moc se to nepovedlo.
Doprostřed trouby rozpálené na 180°C jsem dala hluboký pekáč naplněný horkou vodou a do něj dortovou formu s cheesecakem. Teď už zbývalo jen doufat, že se voda k dortu nedostane.
Pekla jsem 15 minut a poté jsem snížila teplotu na 120°C a pekla ještě hodinu. Střed cheesecaku se ještě trošku třásl, zatímco okraje už byly zpevněné. A to je to, co jsem chtěla (tak má vypadat "pravý" cheesecake).
Cheesecake jsem vyndala a kolem vnějšího okraje objela nožem, aby při chladnutí nepraskl. Nechala jsem ho vychladnout při pokojové teplotě a potom přes noc v lednici
Náhledy fotografií ze složky brusinkový cheescake
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář